Anticipatele au si ele partea lor buna. Unul dintre actualii membri liberali ai Cabinetului va fi fericitul castigator al functiei de prim-ministru, pe care, insa, e adevarat, o va ocupa pe o perioada limitata, de cel mult trei luni.
Dupa ce Calin Popescu Tariceanu isi va fi depus demisia - seful Guvernului, daca se va tine de calendarul anuntat, ar trebui sa o prezinte pana cel tarziu astazi la Cotroceni- presedintele Traian Basescu va trebui sa numeasca un premier interimar dintre actualii ministri. Gheorghe Flutur, Bogdan Olteanu, Mona Musca sau chiar Calin Popescu Tariceanu sunt creditati cu cele mai mari sanse pentru a ocupa postul vacant de la Palatul Victoria.
Teoretic, pana la investirea unui nou Guvern. Insa, ca sa se ajunga la anticipate nici unul dintre cei care vor fi desemnati de presedinte pentru formarea unui nou cabinet nu ar trebui sa treaca de Parlament. Astfel interimatul se va prelungi pana la toamna.
Variante de lucru sunt suficiente, astfel incat acest lucru sa se intample. Ideal din punctul de vedere al Aliantei ar fi ca parlamentarii sa voteze de doua ori consecutiv impotriva premierului desemnat si a echipei sale. Fie in cazul unor intelegeri politice in acest sens, fie daca cel nominalizat nu prezinta nici un fel de garantie ca este capabil sa conduca Palatul Victoria.
Avand in vedere ca nu toate partidele sunt nerabdatoare sa (re)faca testul electoral atat de repede, procedurile de dizolvare a Legislativului se complica oarecum. Daca noul Guvern, indiferent de cine va fi condus, va trece de votul Parlamentului, acesta ar urma sa demisioneze si el. O alta varianta este aceea in care premierul desemnat va veni in fata senatorilor si deputatilor pentru a sustine ca nu-si poate forma echipa. Aceasta ultima solutie ar fi cel mai putin de preferat, putand da apa la moara opozitiei. La consultarile cu presedintii celor do