Una dintre marile manevre ecomonico-financiare care a scapat pana acum autoritatilor, afacerile cu minereu aurifer, se desfasoara nestingherite sub ochii Guvernului Romaniei. Nimeni nu a intrat in subteranele afacerilor de la SC TRANSGOLD Baia Mare.
Pentru ca le-a fost frica, pentru ca unii au mai primit si amenintari, pentru ca altii si-au vazut de-ale lor, stiind ca o astfel de "inginerie", pe care o vom demonta in randurile de mai jos, trebuia sa aiba OK-ul celor din varful piramidei.
ZIUA detine, evident, documentatia care dovedeste ca in tranzactiile cu minereul aurifer al Romaniei, statul continua sa piarda cantitati insemnate si bani foarte multi. Cum? Foare simplu. Si ca cineva castiga. De multa vreme, in detrimentul cetateanului.
ESMERALDA, preambul la marea tranzactie "aurifera"
La inceputul anilor '90, REMIN Baia Mare (societatea de stat care se ocupa cu extragerea si prelucrarea minereurilor aurifere) a format impreuna cu firma australiana ESMERALDA societatea comerciala AURUL. Actionarii initiali ai SC AURUL SA Baia Mare erau: ESMERALDA-50%, REMIN-44,8%, GEOMIN-5%, Uzina de utilaj minier si reparatii Baia Mare-0,1% si ICPM Baia Mare-0,1%.
Evident ca a fost realizat, pentru desfasurarea acestei activitati, si un studiu de fezabilitate. Din datele existente rezulta ca indicatorii acestui studiu nu au fost atinsi niciodata. Din acest studiu reiesea ca AURUL putea sa obtina mai mult aur si argint intr-o noua uzina si printr-o metodologie moderna decat reusise REMIN in propria uzina de prelucrare.
Dupa scandalul cianurilor care au afectat zona de nord a tarii si au trecut granitele Romaniei spre Ungaria si Ucraina, AURUL si-a schimbat denumirea in SC TRANSGOLD SA Baia Mare, companie infiintata pentru prelucrarea, exclusiv a sterilului din iazurile Sasar si Flotatia Centrala. Din 1999 s-a s