Goana dupa aurul dacic ascuns in Muntii Orastiei a pus pe jar, in ultimii ani, multe bande de infractori. Setea de imbogatire peste noapte i-a determinat sa conceapa adevarate planuri diabolice pentru a intra in posesia comorilor. Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au intocmit rechizitoriul in acest caz, dupa ce au documentat activitatile ilegale a 49 de persoane. Dintre toate acestea, doar 13 se afla dupa gratii. In prezent, dosarul se afla la Tribunalul Deva, cu propunerea de trimitere in judecata a celor vinovati.
Cercetarile procurorilor si politistilor din IGP au dat la iveala faptul ca trei grupari bine organizate au inceput sa actioneze pentru descoperirea bratarilor si monedelor dacice, inca de la sfarsitul anului 1999. Prima banda a fost cea formata din Ciprian Hidisan State, Ion Nedelcu, Florin Ioan Nistor si Adrian Marcel Nistor, toti fosti valutisti, membri ai lumii interlope din municipiul Deva.
Ca sa mearga totul struna, spun anchetatorii, acestia si-au impartit atributiile in mod egal. Adrian Marcel Nistor, cetatean roman si belgian, a cumparat un autoturism de teren ARO 10, precum si doua detectoare de metale performante; Ioan Florin Nistor a asigurat logistica necesara si a transportat echipa cu masina in locurile unde se realiza operatiunea, iar Ciprian State Hidisan si Ion Nedelcu au realizat detectiile si au supravegheat muncitorii zilieri platiti pentru a-i ajuta. Pana pe 4 mai 2004, toate aceste detalii au fost puse la punct, motiv pentru care la acea data au fost angajati pentru sapaturi Florin Rambetea si tatal acestuia, Remus. Ei au fost asigurati ca pentru toate aceste operatiuni exista autorizatiile necesare, in special pentru detectii cu aparatul marca "Spectrum Wait", apartinand lui Nistor.
Primele descoperiri
Primele rezultate nu au intarziat sa apara. La doar doua zile, Ned