Acum, este vorba de un proiect de importanta regionala, finantat cu 90 de milioane de euro. De data aceasta, insa, nu prea exista sanse ca lucrarile sa fie blocate. Datele problemei sunt destul de clare: cifrele furnizate de Regia Autonoma Judeteana Constanta (RAJAC) arata ca pe teritoriul judetului exista noua statii de epurare a apei reziduale. Doua dintre acestea se afla in proces de modernizare, primind finantare europeana. In momentul finalizarii, arata analiza RAJAC, totalul
Acum, este vorba de un proiect de importanta regionala, finantat cu 90 de milioane de euro. De data aceasta, insa, nu prea exista sanse ca lucrarile sa fie blocate.
Datele problemei sunt destul de clare: cifrele furnizate de Regia Autonoma Judeteana Constanta (RAJAC) arata ca pe teritoriul judetului exista noua statii de epurare a apei reziduale. Doua dintre acestea se afla in proces de modernizare, primind finantare europeana. In momentul finalizarii, arata analiza RAJAC, totalul capacitatii de prelucrare va fi aproape dublu fata de necesarul din prezent, ba mai mult, chiar si fata de necesarul din anul 2015. Asadar, avem un proiect care, dupa toate aparentele, a fost supradimensionat. Problema este ca la finantarea respectiva participa si bugetul local cu nu mai putin de cinci milioane de euro, direct, plus rambursarea unui imprumut de aproximativ 20 de milioane de euro catre BERD. Costurile nu se opresc aici. “Totalul cheltuielilor de intretinere si functionare ale statiilor de epurare in acest moment este de aproximativ 210 miliarde lei anual (fara cele doua care nu sunt finalizate). Estimarea cheltuielilor dupa darea in folosinta a celor doua statii ISPA este de peste 900.000 de euro lunar”, transmit RAJAC si Consiliul Judetean Constanta.
Paradoxul este ca tot informatiile furnizate de RAJ