Profesorii romani vor fi pregatiti sa accepte fara discriminare, in unitatile de invatamant, toti copiii, indiferent de etnia, zona de domiciliu, situatia financiara si sanatatea acestora. Programul de instruire, demarat de Delegatia Comisiei Europene in Romania si Ministerul Educatiei, in valoare de 11,33 milioane de euro, este finantat din fonduri Phare ale Uniunii Europene si cuprinde 11 judete pilot, respectiv Alba, Bacau, Braila, Covasna, Harghita, Ialomita, Mures, Maramures, Neamt, Sibiu si Valcea, rezerve fiind Botosani si Iasi.
Programul are ca scop principal sustinerea accesului la educatie a copiilor de etnie rroma, a celor cu cerinte educative speciale si a celor care provin din comunitati dezavantajate socio-economic. "Acest program aduce in mod evident un nou climat in scoli si o relatie intre profesori, elevi si parinti bazate pe comunicare si incredere. Din pacate, angajamentele luate de autoritatile locale pentru sustinerea acestor activitati nu au fost puse in practica in toate judetele implicate in acest program. Speram ca Ministerul Educatiei se va implica alaturi de autoritatile locale pentru rezolvarea rapida si in mod durabil a acestor probleme'', a declarat ieri, la lansarea programului, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
Ministrul Educatiei, Mircea Miclea, a declarat, cu aceeasi ocazie, ca este o realitate faptul ca trebuie asigurate sanse egale la educatie pentru toti copii. "Desigur acest lucru costa, dar segregarea si excluziunea ne costa mai mult", a mai spus Miclea.
In scoala romaneasca exista multe situatii cand profesori sau invatatori accepta la ore copii cu nevoi speciale sau din familiile defavorizate, dar ii asaza in ultima banca, izolati de restul clasei, a declarat, cu aceeasi ocazie, Liliana Preoteasa, director general in MEdC.
Profesorii romani vor fi pregatiti sa accepte fa