Bazele de date cu clienti au devenit pentru companii un bun de mare valoare, iar cei care le administreaza cistiga bani seriosi de pe urma lor. Cifra de afaceri obtinuta in Romania din administrarea si brokerajul bazelor de date ar putea atinge anul acesta 1.300.000 de euro.
Chiar daca este greu de crezut, datele personale ale fiecaruia dintre noi (numele, data nasterii, adresa, numarul de telefon) pot fi extrem de importante si pentru obtinerea lor se pot plati, in mod legal, chiar sume frumusele.
Toate acestea pentru ca mesajele publicitare sa ajunga exact la publicul-tinta, adica la acel tip de consumator care este cel mai probabil interesat de produsele sau serviciile puse la dispozitie de un producator. Studiile au aratat ca intre 40% si 60% din succesul unei promotii depinde de bazele de date si de modul in care acestea sint utilizate.
Un numar de telefon costa intre 10 bani si 10 lei
Oricit de mare ar fi dorinta unor agentii de publicitate sau de marketing sa obtina datele de contact ale unei anumite persoane, nu orice baza de date poate fi inchiriata. Singurul tip de astfel de baze de date care pot fi „comercializate“ este numit de specialisti „lista“ si desemneaza acele baze de date publice construite de organizatii pentru uzul propriu si pentru a le inchiria.
Din datele Asociatiei Romane de Marketing Direct (ARMAD), in Romania exista in jur de 10-15 astfel de liste consolidate ce contin intre 10.000 si 200.000 de inregistrari si care se inchiriaza in mod legal. Costurile de inchiriere variaza intre 3 eurocenti pe inregistrare si poate ajunge pina la 2-3 euro.
„Tarifele se stabilesc in functie de volumul bazei de date si de targetare, astfel ca pretul scade pe masura ce volumul este mai mare“, explica Marian Seitan, presedintele ARMAD.
Printre bazele de date care nu pot fi facu