ANCHETA. Iulian Dragomir spune ca in prezent cerceteaza doua cazuri de posibila finantare a terorismului
246 de milioane de euro au fost "spalate" in Romania, in primele sase luni ale anului, conform datelor Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB).
In primele sase luni ale anului au fost transmise 308 informari catre Parchetul General, iar catre Parchetul National Anticoruptie au fost trimise 28 de sesizari de spalare de bani, de sapte ori mai multe decat in aceeasi perioada a lui 2004.
Potrivit presedintelui Oficiului, Iulian Dragomir, suma care a fost "reciclata este de 246 de milioane de euro, o valoare de doua ori mai mare decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut".
Din acesti bani, Oficiul a dispus blocarea a circa 5,8 milioane de euro. Printre infractiunile generatoare de bani murdari s-au numarat inselaciunea, evaziunea fiscala, criminalitatea organizata si coruptia. 1.162 de persoane fizice si 264 de persoane juridice – majoritatea cetateni romani (52%) – sunt suspectate ca au spalat bani. Nici bancile nu au scapat de controalele Oficiului.
De la inceputul anului si pana in prezent, 13 banci comerciale, o cooperativa de credit si doua societati de servicii de investitii financiare au fost "puricate".
TERORISM. Dragomir a mai declarat ca ONPCSB are acces la unele din bazele de date secrete ale FBI si CIA. "Prin intermediul ambasadei americane am primit 11 sesizari de la agentiile americane legate de detectarea terorismului islamic. In noua cazuri, cei monitorizati de agentiile americane s-au dovedit a nu avea nici o legatura cu banci sau autoritati romane.
Dar in doua dintre cazuri continuam analiza", a declarat Dragomir. ANCHETA. Iulian Dragomir spune ca in prezent cerceteaza doua cazuri de posibila finantare a terorismului
246 de mili