Vinovate pentru dezastrul din Galati sunt o parte dintre autoritatile care au avut lacune la capitolul comunicare, digurile vechi, proiectate pentru a tine piept unui debit redus de apa si satenii care si-au construit case pe malul raurilor, fara a dispune de autorizatii
Lipsa de comunicare dintre unele institutii ce aveau rolul de a gestiona criza inundatiilor, digurile foarte vechi din mediul rural, dar si tendinta oamenilor de a-si construi locuinte fara autorizatie langa albia raurilor a dus la aparitia unui adevarat dezastru in judetele Galati si Vrancea.
Pe de o parte, Apele Romane din Vrancea au anuntat cu intarziere primariile din mai multe comune despre riscul inundatiilor, iar pe de alta parte, unii primarii nu au luat in serios avertismentele si nici nu au luat masuri concrete de a-i preveni pe localnici.
Din acest motiv, putini galateni si vranceni au avut timp sa isi salveze o buna parte din bunuri si sa se adaposteasca la loc sigur de apele care au distrus tot in calea lor.
Barajul mortii s-a deschis prea mult
Barajul din localitatea Calimanesti, judetul Vrancea si-a capatat zilele trecute renumele de „locul de unde a zburat moartea".
Multi dintre localnicii afectati de inundatii considera ca personalul aflat la conducerea Hidrocentrale Piatra Neamt au luat o decizie gresita atunci cand a ales ca personalul de la baraj sa dea drumul unui debit de apa de peste 4.000 de metri cubi, care a ras de pe fata pamantului mai multe terenuri agricole, a distrus numeroase sate si a avariat foarte multe drumuri.
In judetul Vrancea, la iesirea din orasul Adjud, parca ar fi explodat o bomba din cel de-al doilea razboi mondial. Aici nu se mai vedea ieri un strop de apa, insa iarba, aflata langa strada pri