Simultan cu expansiunea fulminanta a economiei, China ia masuri de asigurare a suprematiei in domeniul siderurgic. Beijingul a lansat un plan de actiune vizand dezvoltarea si modernizarea productiei de otel, precum si blocarea preluarii de catre straini a controlului in acest sector.
In ciuda incercarilor Guvernului chinez de a reduce supraincalzirea economiei si de a diminua ritmul de evolutie, aceasta a inregistrat pe primul semestru o crestere de 9,5 la suta a Produsului Intern Brut (PIB). Rata de crestere a ramas, in mare, una stabila, cunoscand o diminuare de numai 0,2 procente in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un comunicat al Biroului National de Statistica, preluat de AP.
Volumul PIB-ului global in intervalul ianuarie-iunie 2005 a atins si el aproape 6.742,2 miliarde de yeni (675 miliarde de euro). ''Economia nationala a continuat sa se dezvolte in directia asteptata a macroreglarii si a controlului. Situatia globala este una buna'', a subliniat Biroul de Statistica, atragand, totodata, atentia ca fenomenul supraincalzirii incepe sa fie stapanit. Investitiile de capital fix, care indica de regula supraincalzirea, au crescut in primul semestru cu 25,4 la suta, insa au ramas cu 3,2 la suta mai mici decat cifrele inregistrate anul trecut.
Ar mai fi de precizat ca obiectivul de crestere al Guvernului chinez pe anul 2005 se afla undeva in jurul a 8-8,5 la suta, iar atat pe primul, cat si pe cel de-al doilea trimestru al anului in curs economia a inregistrat o rata de crestere constanta de 9,5 la suta.
Investitii haotice
Cu toate acestea, conform declaratiilor analistilor occidentali, citati de Reuters, investitiile in China nu sunt suficient de bine dirijate, unii dintre ei mergand pana la a le cataloga drept ''haotice", iar in sectoare precum energia si transporturile exista, in continuare, d