A luat fiinta, oficial, Parcul Natural Muntii Maramuresului. Actiunea a avut loc in prezenta unui mare numar de oficialitati care, probabil, au crezut ca de-acum Muntii Maramuresului sunt protejati de hotii de lemn si braconieri. Acra naivitate!
In noiembrie 2004 s-au infiintat, printr-o hotarare de Guvern, noi rezervatii, arii protejate si parcuri nationale si naturale, ca raspuns la cerinta UE (protejarea a 20 % din suprafata tarii). Numai ca suntem asi in mimarea respectarii cerintelor europene.
Cel mai mare Parc
Printre noile zone protejate a luat fiinta si cel mai mare parc din Romania: Parcul Natural Muntii Maramuresului (PNMM). Acesta are o suprafata de circa 150.000 de hectare.
Practic, e jumatate din Maramuresul istoric! PNMM va functiona in cadrul Regiei Nationale a Padurilor (RNP), iar sediul institutiei a fost stabilit in Viseu de Sus, in cladirea fostului Ocol silvic, acolo unde isi are birourile si Asociatia Composesorala Viseu.
Organigrama Parcului cuprinde un sef (inginerul silvic Costel Bucur din Baia Sprie, un pasionat de munte), 6 angajati TESA si doar 10 (zece) agenti de teren pentru acea imensa suprafata! O decizie complet neinspirata.
Pentru a administra eficient o asemenea suprafata, numarul de agenti ar trebui sa fie de cel putin 100 (de exemplu, in Parcul National Cernahora din Ucraina, situat pe versantul nordic al Muntilor Maramuresului, unul dintre cele mai bine administrate parcuri din Europa, personalul numara aproape 300 de oameni).
Inaugurarea Parcului a avut loc la Complexul turistic Suior, situat la 150 de kilometri de parcul propriu-zis (un inceput cu stangul, daca adaugam si faptul ca angajarile pentru Parc s-au facut mai mult decat „discret").