Numarul turistilor a fost mai scazut in statiunile Eforie Sud si Neptun in prima jumatate a lunii iulie. Patronatele din domeniu spun ca pe litoral mai trebuie facute investitii in agrement, sustinand totodata si necesitatea reducerii TVA la serviciile turistice.
Prima jumatate a lunii iulie a adus mai putini turisti in statiunile Eforie Sud, Neptun si Mamaia, din cauza vremii nefavorabile si a examenelor sustinute de elevi in aceasta perioada. Cu toate acestea, in ansamblu nu s-a inregistrat o scadere a numarului de turisti sositi pe litoral, gradul de ocupare al statiunilor in acest interval fiind apropiat de cel din 2004, potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
OCUPARE. In iulie, hotelurile din Mamaia au fost pline in proportie de 82%, fata de 87% in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce gradul de ocupare din statiunea Eforie Sud a scazut de la 67% la 60% in 2005. Cea mai mare scadere s-a inregistrat in Neptun, statiune care a fost ocupata in proportie de 57% in primele saptamani ale lunii iulie, fata de 69% anul trecut. Anul acesta, turistii s-au orientat catre Eforie Nord (ocupat in proportie de 79%), Venus (78%) si Saturn (75%). Preturile nu au influentat semnificativ optiunile turistilor, tarifele fiind mai mari cu 5%-7% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit FPTR.
NEMULTUMIRI. Ar mai fi multe de facut pentru ca pe litoralul romanesc sa roiasca turistii, asa cum se intampla in alte tari. In statiunile din sudul litoralului este nevoie de investitii, cum ar fi un parc de agrement nautic acoperit si incalzit, care sa poata fi exploatat cel putin 6-7 luni pe an. Potrivit FPTR, decizia Ministerului Mediului de a desfiinta barurile de pe plaja a fost luata prea tarziu pentru a mai permite amenajarea unor noi amplasamente in conformitate cu normele legale. Si curatenia plajelor lasa de dorit. "Directia Ape