Potrivit obiceiurilor din batrani, in luna martie trebuie sa ne abtinem a rosti numele lighioanelor indezirabile, mai ales ale tantarilor si purecilor, ca sa n-avem parte de ei in restul anului.
Stiind asta, era o adevarata bucurie sadica sa-i “corupem” pe abstinenti.
Intai incepea tata: “Cum le zice, bre, nea Gheorghe, la aia micii, negri, de ciupesc si sar, cand dai sa-i prinzi?” “Tu zici de purici, ma?”, facea vecinul,iar noi izbucneam in ras.S-asa, s-asa mos Gheorghe, care dormea cu cainii si pisicile in pat, avea noroc cu duiumul de potcovitii cu ocale de fier din povesti.
“N-am avut ce sa leg de coada oalei, asa ca facui niste mamaliga data prin untura si prajita-n tigaie cu putina ceapa...” zicea si mama, iar tata Mandica, nevasta vecinului Gheorghe Hoarna, intra in joc: “Aha,puricei,e buni, o sa fac si eu diseara,ca mai am oleaca de mamaliga si zoborog de la jumari”. Cu totii izbucneam in ras si femeia ne blestema c-am facut-o sa cada in pacat cu gura.
“Mergi, bre, la nunta, duminica, sa-l vezi pe nepotu-tau?” o intreba careva pe maica-mare,care era sefa obiceiurilor.”Oi merge, de, dac-oi putea...” “Dar ce lautari au, pe-ai lui Nichiduta?” “Nu, pe-ai lui Purice!”
Si iar hohote, si iar blesteme, si o concluzie a batranei: oameni mari si n-aveti minte.In acea clipa intra in casa sora-mea suparata ca bate vintul. “Si ce daca, taica, zice Hoarna, lasa ca e bine, se zbiceste pamantul si putem intra cu plugul in brazda...” “Da, dar nu pot sa urmaresc serialul la televizor ca se vede cu purici...”
Explozie de hohote,bucurii de duminica,viata la tara, obiceiuri, cutume, traditii dinainte de globalizare! Potrivit obiceiurilor din batrani, in luna martie trebuie sa ne abtinem a rosti numele lighioanelor indezirabile, mai ales ale tantarilor si purecilor, ca sa n-avem parte de ei in restul anului.
Stiind asta, era o adevarata bucurie s