Declaratia politica pentru care Tariceanu a cerut votul de incredere al Parlamentului e construita pe motivele pentru care premierul anuntase ca pleaca de la Palatul Victoria
Calin Popescu Tariceanu a venit ieri in Parlament sa-si asume raspunderea pe ceea ce in urma cu cateva zile erau motivele demisiei sale "irevocabile". Premierul a cerut sprijinul senatorilor si deputatilor pentru continuarea reformei Justitiei, modificarea Legii Curtii Constitutionale si revizuirea Constitutiei. Din declaratia politica pentru care Tariceanu a cerut votul de incredere a Parlamentului, doar 15 randuri din cele sapte pagini sunt dedicate reconstructiei Romaniei dupa inundatii, restul textului facand referire la integrarea europeana si la reforma sistemului judiciar.
Vorbind despre integrarea europeana ca angajament al sau politic, premierul i-a anuntat pe parlamentari ca in toamna isi va asuma raspunderea pentru reforma adiministratiei publice si descentralizarea acesteia.
In cea mai consistenta parte a declaratiei sale politice, Tariceanu reia motivele pentru care in urma cu doua saptamani isi anuntase demisia.
"Reforma Justitiei, asa cum a fost ea reglementata prin asumarea raspunderii Guvernului, s-a lovit de rezistenta vechilor structuri de interese si complicitati. (...) Decizia Curtii Constitutionale a afectat obiectivele de reforma a Justitiei ale Guvernului. Respectam Constitutia si vom aplica aceasta decizie. Vom merge mai departe in aceste conditii", a spus premierul. El a precizat ca se are in vedere revizuirea Constitutiei, in fapt o revenire la o prevedere din vechea Lege fundamentala, in sensul ca o decizie a Curtii Constitutionale sa poata fi schimbata de Parlament cu majoritarea a doua treimi dintre senatori si deputati.
Motivele pentru care Calin Popescu Tariceanu a venit ieri in fata parlamentarilor sunt aceleasi pentru care is