Strada Brandusei din municipiul Alba Iulia a fost catalogata de specialisti ca al doilea punct de importanta majora in privinta vestigiilor arheologice, cel mai cunoscut fiind, din acest punct de vedere, amplasamentul Statiei de Salvare din oras.
Cercetarile efectuate pentru descarcarea de sarcina arheologica a perimetrului mentionat au scos la iveala peste 100 de morminte care dateaza din secolele X-XI, perioada caracterizata prin migratii, cristalizarea comunitatilor locale si in legatura cu care exista relativ putine date in manualele de istorie romanesti.
Responsabilul stiintific al lucrarilor din zona strazii Brandusei, asist. univ. dr. Aurel Dragota, de la Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, a declarat ca sapaturile s-au efectuat incepand din anul 1997 in vecinatatea imobilului detinut de directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Gheorghe Stef, si au continuat, succesiv, in 1999, 2001 si 2004.
In prezent, descarcarile de sarcina arheologica se desfasoara pe doua loturi particulare, totalul mormintelor scoase la lumina fiind, pana la inceputul acestei saptamani, de 101. Alte aproximativ 8-9 morminte sunt "in lucru" in aceasta saptamana.
"Este vorba despre o necropola din secolele X-XI, cu morminte aranjate pe siruri si diferentiate in privinta adultilor - barbati si femei - si a copiilor.
Inventarul descoperirilor din ultimele doua zile consta intr-un colan (colier), inele pentru deget, inele pentru par cu unul dintre capete in forma literei S, precum si monede arpadiene, din perioada regilor Stefan I si Petru I, toate aceste obiecte metalice fiind din bronz si din argint", a spus Aurel Dragota.
Istorie clarificata de morminte
Istoricul sibian a detaliat descrierea necropolelor din Alba Iulia,