Executivul a hotarat ca prima de la stat pentru economiile facute de populatie in sistem colectiv pentru domeniul locativ sa fie scazuta la jumatate
In plus, prima nu mai este limitata la salariul mediu pe economie, ci la o suma fixa de 150 de euro
In Slovacia, prima de la stat a ramas nemodificata - la 40 la suta - timp de sase ani, in timp ce in Cehia - 25 la suta - timp de cinci ani
Raiffeisen Banca pentru Locuinte si clientii sai au primit o lovitura in plex de la Guvern, Executivul hotarand sa scada la jumatate prima pe care statul o acorda pentru economiile facute de populatie in sistem colectiv pentru domeniul locativ.
Printr-o ordonanta, Guvernul a modificat cuantumul primelor acordate de stat pentru economiile facute de populatie in sistem colectiv pentru domeniul locativ, prima urmand sa fie de 15 la suta din suma economisita de client intr-un an, fata de 30 la suta, cat era pana in prezent.
De asemenea, prima nu va putea depasi echivalentul in lei a 150 de euro, calculat la rata de schimb leu-euro comunicata de BNR. Guvernul a aliniat astfel prevederile legislatiei romanesti in domeniu cu prevederile similare din tarile europene in care functioneaza economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.
Ramasi fara obiectul muncii
Aceste modificari legislative au compromis practic activitatea acestei banci, pentru ca singurul punct atractiv al acestui sistem era tocmai prima de la stat.
Legea 541/2002 prevedea ca prima acordata de stat sa fie de 30 la suta din suma economisita intr-un an, iar cuantumul sau nu va putea depasi un salariu lunar mediu brut pe economie, comunicat de autoritatea nationala de statistica la finele anului.
Pentru a beneficia de acest avantaj, un client trebuia sa faca un depozit in lei, conform contractului de economisire-creditare, pe