Iustin Pop, fostul lider al tinerilor PSD Cluj, a primit, intre 2002- 2003, peste 5 miliarde de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj. Firma lui Pop a fost singura autorizata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale pentru a derula activitati de selectie si plasare de forta de munca.
La prima vedere, afacerile lui Pop cu bani publici sunt perfect legale, au fost facute prin licitatii publice si semnate de colegii sai de partid care conduceau AJOFM. La doi ani distanta, fostul director adjunct al AJOFM, Daniel Don, explica cum a castigat Pop contractele. Don spune ca la nivel de partid se cunosteau proiectele de legi inainte ca acestea sa fie promulgate. Legea pe baza careia Pop a primit miliardele a fost emisa in martie 2002.
La scurt timp a fost infiintata si firma pesedistului, "Business Management", pregatita "informativ" pentru a castiga licitatiile publice.
Intr-o discutie purtata cu fostii lideri ai CDR, inainte de anul 2001, liderul social-democrat Viorel Hrebenciuc spunea ca atunci cand PSD vrea sa faca „o afacere", da o lege. Cam asa au stat lucrurile si cu Hotararea de Guvern 277/2002, emisa la 1 martie, ce privea stimularea fortei de munca.
Aceasta ordonanta preciza ca se pot derula programe sociale pentru someri cu bani furnizati de agentiile judete pentru ocuparea fortei de munca, programe ce urmau a fi derulate prin societati comerciale private. Pentru a putea derula astfel de contracte, multe finantate din fonduri externe, societatile trebuie sa devina furnizori autorizati de selectie si plasare de forta de munca.
Cine autoriza aceasta activitate? Evident, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS), condus la acea data de Marian Sarbu. Bine de stiut este ca fratele lui Marian Sarbu a gestionat afaceri