Michael Cashman este membru al grupului socialist din Parlamentul European si al Comitetului interparlamentar Romania-UE. Ne-a acordat acest interviu inainte ca premierul Tariceanu sa se razgandeasca in ceea ce priveste anticipatele. Michael Cashman nu credea ca anticipatele ar fi pus in pericol cauza aderarii Romaniei in 2007. "Alegerile pot intarzia procesul politic.
Schimbarile cerute si care sunt aplicate pot fi introduse de administratia publica in perioada anticipatelor", a spus europarlamentarul britanic. Problema anticipatelor a fost eliminata de decizia de ultim moment a lui Tariceanu. Problemele raman.
Rep. - Se apropie un raport detaliat de monitorizare al Comisiei, in octombrie, cunoasteti bine dosarul romanesc, cum evaluati perspectivele Romaniei? 2007 sau 2008?
Michael Cashman - Pe scurt, cred sunt foarte pozitive. Romania a facut schimbari enorme, iar schimbarile care vin din partea Ministerului de Justitie sunt exact ceea ce noi am cerut. Cred ca in Parlament e o atmosfera pozitiva, astepam cu interes raportul Comisiei, dar in acest moment nu vad nimic ce ar putea opri Romania sa adere la 1 ianuarie 2007.
Iar eu cred ca aceasta e data pentru care trebuie sa actionam. Nu are rost sa avem in cap ideea "poate, un an mai tarziu". Trebuie sa actionam pentru aceasta data (n. r. - 1 ianuarie 2007). Si sunt increzator ca, daca exista probleme majore, ele vor fi comunicate din timp guvernului roman, astfel incat Romania va putea actiona pentru remedierea lor.
Rep. - Cum mai poate influenta Parlamentul European acest dosar al Romaniei? Deja v-ati dat avizul conform, pozitiv, inainte de semnarea Tratatului, acum e treaba Comisiei si a statelor membre.
Michael Cashman - Sigur, dar Parlamentul are la indemana mai multe instrumente, de urgenta, motiuni, rezolutii care se pot referi la toate aspectele extind