Vanzarea de catre stat a celei mai ravnite distributii de electricitate din Romania - Electrica Muntenia Sud, supranumita de multi experti "perla coroanei" Electrica, a starnit un interes masiv din partea gigantilor europeni.
Afacerea, care ar putea depasi valoarea de 200 milioane de euro, este acum in faza in care potentialii cumparatori isi formeaza echipele de negociere, in conditiile in care este asteptata acum publicarea anuntului de privatizare.
Strategia de privatizare aprobata de guvern stabileste vanzarea directa a unui pachet de 50% din actiunile filialei, concomitent cu aportul investitorului la majorarea capitalului social pentru a detine in final 67,5% din Electrica Muntenia Sud.
Gigantul german al utilitatilor RWE se pregateste sa mearga in aceasta cursa alaturi de firma britanica de avocatura Linklaters, sustin surse din piata. RWE a avut sansa in 2002 sa preia Electrica Muntenia Sud prin incredintare directa, insa schimbarile de la managementul grupului german si cele la nivel de strategie au dus in final la inghetarea planului de achizitii, care includea si compania romaneasca. Italienii de la Enel, care au achizitionat deja filialele Electrica Banat si Dobrogea, doresc sa-si continue expansiunea pe piata distributiei de energie prin preluarea filialei care deserveste Capitala. Ca si in cazul primelor doua tranzactii derulate cu Electrica, italienii merg alaturi de casa de avocatura Musat & Asociatii.
Gigantul francez din industria gazelor Gaz de France conteaza pe serviciile de consultanta juridica ale avocatilor de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Aceeasi firma de avocatura a consiliat Gaz de France la achizitionarea celei mai mari distributii de gaze din Romania, Distrigaz Sud. Cehii de la CEZ urmeaza sa fie asistati in procesul de privatizare al filialei Electrica de catre casa de avoca