Analistii neamului ar trebui sa multumeasca inundatiilor. Sigur, si premierului. Atit inundatiile, cit si indecizia lui Tariceanu creeaza locuri de munca. La televizor.
E vara. Normal ar fi fost ca politica sa ocupe un spatiu mic in materialele de televiziune din Romania. Asa s-a intimplat de obicei in anii precedenti, asa era normal sa se intimple si acum. Spectrul anticipatelor, la pachet cu inundatiile, a schimbat insa radical datele situatiei.
Impreuna cu imaginile care aratau zonele inundate, in ultimele doua saptamini televiziunile din Romania au deversat ore bune de editii speciale. In timpul acestora, s-a conturat un anumit tip de retorica. Doar unul, fiindca vocile care incercau sa puna „problema“ din alt unghi erau fie marginale, fie inexistente.
Despre ce a fost vorba? Pe scurt: intrucit inundatiile s-au suprapus temei anticipatelor, curentul de opinie dominant expus si impus de televiziune a fost acela de blamare a cinismului celor care s-au gindit la anticipate, in timp ce o zona insemnata din tara era sub ape.
Intimplator sau, mai degraba, nu, acest tip de retorica – inca o data, prezent pe ecrane in mod obsesiv – a fost identic cu cel al PSD si PC. Spun „mai degraba“ nu pentru ca momentul suprapunerii mediatice a anticipatelor si inundatiilor a coincis cu cea mai puternica ofensiva a PSD de dupa pierderea alegerilor din toamna anului trecut.
Inundatiile ca pretext, anticipatele ca motiv real, ambele au prilejuit iesirea la rampa a unui detasament consistent de membri sau analisti de casa ai PSD. Pe de alta parte, aceeasi suprapunere a dat prilejul unei nesperate revanse – pentru ca a fost de impact – a Partidului Conservator, un partid care a luat multe bobirnace in lunile de guvernare alaturi de PNL, PD si UDMR.
Sa o spunem pe sleau: in perioada inundatiilor, majoritatea televiziun