DOSAR "Orice copil de pe Pamant va sti cine este el." Asa incepe primul volum din seria romanelor magice semnate J.K. Rowling. "El" este chiar Harry Potter, micul vrajitor.
Paranormal? Capacitate previzionala? Poate chiar⦠magie. Toate la un loc. Asa se justifica inspiratia autoarei, care intuieste, inca de pe vremea cand Harry Potter nu era decat o dorinta si un proiect, ca toti copiii se vor lasa iremediabil cuceriti de personajul ei, de aventurile si de fascinanta sa lume fermecata.
HARRY POTTER LA TIPAR. In august 1996, Bloomsbury bate palma cu agentul scriitoarei, pentru tiparirea primului volum, "Harry Potter si Piatra Filozofala". Contra sumei de 4.400 de dolari. Astazi, scriitoarea castiga zilnic 440.000 de dolari.
RECORDURI. De atunci, s-au vandut peste 265 milioane de exemplare, in 200 de tari si traduse in 62 de limbi, inclusiv latina si greaca veche. Seria a reusit sa doboare toate recordurile din istoria tiparului. La doar o zi de la publicarea celei de-a 5-a carti, "Harry Potter and The Order of Phoenix", in Anglia se cumparasera deja 1.8 copii, astfel ca volumul devenea cel mai rapid vandut. Iar analizele expertilor arata ca cel de-al 6-lea volum va depasi recordul stabilit.
BOOM CINEMATOGRAFIC. Succesul romanelor din seria "Harry Potter" are ecouri puternice si in industria filmului britanic. Primele trei adaptari dupa volumele lui Rowling au adus incasari in valoare de 1.624 milioane de dolari. Adaptarea dupa primul volum se situeaza pe locul trei in topul celor mai mari incasari din istoria cinematografiei, dupa "Titanic" si "Printul Inelelor", cu 969 milioane de dolari. Iar previziunile situeaza ecranizarea dupa cel de-al 4-lea volum, care va aparea in luna noiembrie a anului acesta, in fruntea celor de pana acum. In plus, scriitoarea a tinut ca actorii sa fie britanici, iar actiunea sa se desfasoare pe teritoriul Angliei,