Puterea vrea sa modifice legea de functionare a Curtii astfel incat judecatorii incompatibili sa fie demisi, dar si Legea fundamentala, pentru ca Parlamentul sa aiba iar ultimul cuvant in privinta legilor declarate neconstitutionale
Curtea Constitutionala este, in acest moment, cel mai dureros ghimpe din coasta Guvernului. Curtea este un organism foarte putin cunoscut publicului pana acum, singurul moment din istoria postdecembrista in care a iesit in atentie fiind acela in care a decis ca Ion Iliescu are dreptul si la al treilea mandat de presedinte. O decizie extrem de controversata la vremea ei, dar care a aratat puterea de care dispune aceasta aparatoare a Constitutiei.
Pesedistii au intuit ca aceasta importanta a Curtii se poate transforma intr-un atu pentru ei, mai ales pentru vremurile in care ramaneau in afara guvernarii. Asa ca, in timpul cat au fost la putere, si-au numit oamenii in Curtea Constitutionala pentru mandate de noua ani.
Exemplele sunt edificatoare. In acest moment, printre membrii Curtii se numara Acsinte Gaspar, fost ministru PSD, Ion Predescu, fost senator PSD, Petre Ninosu, fost deputat, senator si ministru PSD si Viorel Stanoiu, sotul fostului ministru al Justitiei si consilier prezidential al lui Ion Iliescu, Rodica Stanoiu. Printre cei suspectati de legaturi prea stranse cu PSD mai figureaza si Ioan Vida si Nicolae Cochinescu. Practic, dintre cei noua judecatori ai Curtii, sapte au fost numiti de catre PSD, iar sase dintre ei au fost implicati in politica PSD si a lui Ion Iliescu. Daca tinem seama ca o decizie a Curtii se ia cu majoritate simpla, este clar ca judecatorii enumerati mai sus pot impune orice decizie.
Problema este ca legea de functionare a Curtii Constitutionale nu prevede ca judecatorii ei sa nu fi fost membri ai unui partid, asa cum ar fi fost normal, si nici posibilitatea abtinerii de la vot