STIINTA Progresul tehnologic al omenirii se apropie de stagnare pentru ca nu vor mai exista in curand domenii stiintifice neexplorate.
Traim intr-o era intens tehnologizata in care navigarea pe Internet, ascultarea muzicii preferate la un memory stick in drum spre casa sau dotarea masinii personale cu sistem de navigare prin satelit nu mai constituie altceva decat simple banalitati cotidiene. Din punct de vedere tehnologic am putea crede ca traim intr-o adevarata era de aur a omenirii..., dar chiar asa este? Conform unui nou studiu publicat de NewScientist.com si citat de Rompres, suntem departe de adevar. De fapt, suntem intr-atat de departe incat in locul unei ere a progresului tehnologic sustinut ne indreptam de fapt spre un nou Ev Mediu.
CONCLUZII. Aceasta este cel putin concluzia lui Jonathan Huebner, un fizician care lucreaza in cadrul Pentagonului la Naval Air Warfare Center din China Lake, California. Conform acestui om de stiinta, rata inovatiilor stiintifice si a progresului tehnologic a atins un maxim in urma cu aproximativ un secol si de atunci a intrat intr-un declin constant.
Aceasta pozitie nu este una prea populara intr-o societate din ce in ce mai moderna in care futurologii sustin ca tehnologia se dezvolta in rate exponentiale. Spre exemplu, conform legii lui Moore, capacitatea microprocesoarelor care insufletesc calculatoarele actuale se dubleaza la fiecare 18 luni, iar fabricantii de procesoare s-au ridicat pana in prezent la standardul fixat de aceasta "profetie".
SALTURI TEHNOLOGICE. Jonathan Huebner este convins de valabilitatea concluziilor sale. El a remarcat faptul ca mult trambitatele salturi tehnologice nu se produc la fel de rapid precum s-a prevazut. Rezultatele studiului pe care l-a realizat pornind de la trecerea in revista a inovatiilor tehnice majore raportate la numarul in continua crestere a populatiei de pe