Inundatiile din aceasta luna au afectat 603 localitati din tara, au distrus complet 2.583 de case si au acoperit cu apa 149.577 hectare de teren agricol si 11.735 hectare de fanete si pasuni. In mai putin de o saptamana au fost inundate 14.751 locuinte si 18.274 anexe gospodaresti, peste 6.100 de localnici fiind nevoiti sa-si paraseasca imobilele in care locuiau. Au fost afectati circa 43 de kilometri de drumuri nationale, 353 de kilometri de drumuri judetene, 1.187 kilometri de drumuri comunale, 569 de poduri si 1.147 podete. Numai in judetele Bacau, Braila, Galati si Vrancea, apele au maturat de pe fata pamantului 2.364 de case si au distrus partial 3.968 locuinte. Peste 5.800 de locuitori au fost evacuati. Pe langa imensele pagube materiale lasate in urma, inundatiile au facut si victime: 22 de localnici au fost ucisi de ape.
Acum apele au inceput sa se retraga, iar localnicii, ajutati de autoritati, incearca sa refaca, deocamdata, locuintele si drumurile de acces. In acelasi timp, reprezentantii Guvernului cauta si vinovatii.
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca, de ieri, a fost declansata operatiunea "Gaterul", in care Politia, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor vor verifica autorizatiile de functionare a gaterelor. "Am inceput aceasta operatiune, dar s-a dat vestea rapid. Cu exceptia a doua gatere pe Valea Trotusului, restul sunt inchise", a precizat ministrul Blaga. El a adaugat ca va fi analizata si situatia betonierelor: "Acestea sunt asezate unde nu trebuie, langa poduri, de aceea apele si-au schimbat cursul. Majoritatea au autorizatie de functionare pentru un an. Concluziile preliminare sunt interesante".
Pe de alta parte, Blaga a spus ca in judetul Galati, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a decis sa permita cetatenilor sa daram