De dragul unei economii de 1,5 milioane euro la bugetul statului, Guvernul a schimbat regula jocului in care s-au inscris, in ultimul an, peste 43.000 de familii care si-au deschis un cont de economii pentru cumpararea unei case.
Astazi ar trebui sa intre in vigoare o odonanta de urgenta prin care Guvernul a injumatatit primele acordate din bugetul statului pentru conturile de economii a caror destinatie finala era cumpararea, construirea, sau repararea unei locuinte.
Textul Ordonantei care modifica Legea 154, va mai suferi, pe cat se pare, alte modificari, o data cu intrarea sa pe agenda de lucru a comisiilor parlamentare.
Intre momentul adoptarii textului final al legii si cel al aparitiei modificarilor initiale, banca si clientii sunt paralizati. Pe de o parte, banca trebuie sa investeasca bani frumosi pentru a-si convinge clientela ca oferta ciuntita este inca intersanta. Pe de alta parte, potentialii doritori de case cumparate prin acest sistem, se tem ca statul isi va modifica, din nou regulile.
Un sondaj printre clienti si cei 4.000 de agenti de vanzari ai Raiffeisen-Banca pentru Locuinte, singura care vinde acest tip de contracte de economii, a aratat ca, principala ingrijorare a acestora este ca statul nu va da banii promisi, a dezvaluit ieri presedintele bancii, Ionut Costea. „Este dreptul statului sa ia orice decizie doreste in chestiunea cheltuirii banilor publici.
Trebuie insa sa tina cont de faptul ca lipsa transparentei si schimbarea regulilor peste noapte altereaza mediul economic“, a spus Costea.
Chiar daca statul a taiat la jumatate ajutorul, elementul esential al ofertei era dobanda fixa anuala de 6% pe tot parcursul contractului, situata sub eventualele oferte viitoare ale pietei bancare, a spus Costea.
Potrivit Legii 541 din 2002, statul platea o prima anuala echiva