Litigiul existent intre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si operatorii de telefonie mobila Mobifon si Orange se va desfasura, cel mai probabil, si in continuare, intr-o discretie absoluta. Dupa ce Curierul National a publicat marti, in premiera, informatii despre procesul existent intre ANRC si cele doua companii, nici reprezentantii Mobifon si nici cei ai Orange nu au dorit sa faca precizari suplimentare, sustinand ca subiectul este mult prea sensibil pentru a fi dezbatut prin presa, si nu direct intre parti. O atitudine pana la urma justificata atata vreme cat unii jurnalisti din presa centrala traiesc cu impresia si chiar scriu ca tarifele de interconectare sunt niste dari care... ajung la bugetul de stat.
Asa cum promiteam, revenim astazi cu cateva detalii tehnice despre acest subiect.
De unde a pornit conflictul
Ulterior desemnarii companiilor Orange Romania si Mobifon drept furnizori cu putere semnificativa pe piata accesului la reteaua proprie de telefonie mobila in vederea terminarii apelurilor, companiilor li s-a impus obligatia de a realiza un model de calculatie a costurilor de tip "top down" pentru activitatile care au legatura cu interconectarea cu reteaua publica de telefonie mobila pe care o opereaza, in vederea terminarii apelurilor.
Conform Deciziilor presedintelui ANRC nr.1383/2003 si 1382/2003, cele doua companii aveau obligatia de a pune la dispozitia ANRC, pana la data de 31 martie 2004, documentatia aferenta modelului de calculatie a costurilor, care trebuia sa contina cel putin elementele prevazute in regulamentele privind realizarea modelelor de tip "top-down" de calculatie a costurilor incrementale pe termen lung aplicabile acestora. Totodata, conform acelorasi decizii, pana la data de 1 iulie 2004, operatorii aveau obligatia de a dezvolta si implementa modelele de calculatie a costuri