Evolutia paritatii euro/dolar pe pietele internationale a avut ca efect aprecierea leului fata de moneda americana, cursul coborand de la 2,9467 la 2,9297 lei, cel mai scazut nivel de la sfarsitul lunii mai.
Cursul monedei verzi ar fi putut scadea si mai mult in cazul in care euro nu s-ar fi mentinut la cotatiile de acum doua zile. Astfel, moneda unica a urcat de la 2,5614 la 3,5616 lei, pe fondul unei usoare reveniri a cererii importatorilor si a unei posibile interventii a BNR.
„Banca centrala nu lasa euro sa se apropie de pragul de 3,55 lei, crede un dealer bancar. In momentul in care cumpararile au coborat la 3,5510 lei, este foarte probabil ca BNR sa fi aparut in piata, piata inchizandu-se la 3,5590 - 3,5630 lei, valori comparabile cu cele de la inceputul saptamanii".
Pe piata monetara, dobanzile interbancare la un an au coborat sub pragul de 9 la suta, chiar daca, asa cum a declarat guvernatorul BNR, este posibil ca inflatia sa se apropie semnificativ de 8 la suta. Astfel, dobanzile au coborat de la 6,36 - 9,25 la suta la 6,31 - 8,94 la suta, iar cele la sase luni de la 7,19 - 9,53 la 7,19 - 9,47 la suta.
Pe pietele internationale, dolarul nu a beneficiat de suportul oferit de presedintele Rezervei Federale, Alan Greenspan, care a lasat de inteles in discursul sau tinut in fata comisiei financiare a Congresului ca politica de crestere a dobanzilor americane va continua.
Aceasta declaratie a determinat o scadere a euro, miercuri, pe pietele americane, la 1,1997 dolari. Ieri, insa, moneda unica a cunoscut o revenire spectaculoasa, atingand pe pietele europene un maxim de 1,2242 dolari. Analistii pun schimbarea de trend pe seama speculatiilor pozitive in privinta evolutiei economiei europene, in special a fuziunilor si achizitiilor.
Schimbarea evolutiei paritatii a adus o crestere a pretului unciei de aur, care a urcat ieri dimi