Ministerul Transporturilor s-a grabit sa taie din prima de economisire de teama ca nu o va mai putea face pana dupa alegeri
Statul nu a dat nici pana acum toti banii pe care i-a promis clientilor care economisesc in sistem colectiv
Raiffeisen Banca pentru Locuinte a fost victima colaterala a anuntului de demisie a premierului Tariceanu, cel putin asta a lasat sa se inteleaga presedintele bancii, Ionut Costea, care a organizat ieri o conferinta pentru a expune situatia companiei sale dupa ordonanta care a redus prima de stat pentru economisirea in sistem colectiv de la 30% la 15%.
"A fost o masura pompieristica. Ordonanta in cauza a fost adoptata printre altele peste o suta, intr-un regim de «extrema» urgenta. Am discutat ieri cu ministrul Transporturilor, Laszlo Borbely despre aceasta «surpriza», iar el mi-a explicat ca a fost foarte ingrijorat ca aceste prime sa nu consume foarte mult din bugetul ministerului sau. El a vazut ca ultima sansa de evitare a acestui risc introducerea ordonantei in sedinta de joia trecuta a guvernului, pentru ca premierul isi anuntase demisia, iar in acel caz urmatoare sedinta de guvern intarzia pana dupa alegeri", a declarat Costea.
De azi, prima pe jumatate
El a subliniat faptul ca ordonanta a intrat in numai doua zile in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca de azi intra in vigoare, adica eventualii noi clienti vor semna contracte cu prima de stat de 15% si de maximum 100 de euro pe an, in timp ce pe afisele promotionale ale Raiffeisen Banca pentru Locuinte apare o prima de 30% limitata de salariul mediu brut pe economie.
Costea a confirmat ca a asistat miercuri la Senat la dezbaterile pe marginea acestei ordonante.
"Am asistat ieri (miercuri - n.r.) la dezbaterile din senat pe marginea ordonantei. Acolo s-a modificat pragul maxim de prima de la 100 de euro la 120 d