Ne-am oprit asupra primelor sase luni de guvernare ale PDSR, devenit, la scurt timp dupa castigarea puterii, in 2000, PSD.
In vreme ce guvernele de coalitie au fost intotdeauna mult mai preocupate sa se certe pe posturi, pe strategii de guvernare sau pe diverse probleme de orgoliu, monolitul PSD a trecut, calculat si rece, la a-si impune controlul la toate nivelurile aparatului de stat si la a-si "propasi" membrii de partid.
Daca admitem ca guvernarile coalitiilor, fie ca s-au numit CDR sau D.A., au fost marcate de lupte interne, trebuie spus si ca, atunci cand PSD s-a aflat la carma tarii, coruptia a atins cele mai inalte cote. Tocmai pesedistii care arata astazi cu degetul spre guvernul D.A. sunt printre cele mai odioase personaje ale scurtei noastre aventuri in democratie. Cum ar zice unii, "hotul striga hotii".
Ianuarie 2001 – nici o zi fara intarirea puterii
Guvernul Adrian Nastase si-a inceput activitatea printr-o Ordonanta de Urgenta (OU), emisa inca din decembrie 2000, care anula 18 OU ale fostului guvern, condus de Mugur Isarescu. In 3 ianuarie incepe ofensiva PDSR asupra serviciilor secrete.
La presiunile ministrului Justitiei, Rodica Stanoiu, generalul Virgil Bercaru demisioneaza din fruntea Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie (SIPA). In aceeasi zi, celebrul Nicolae Mischie, presedinte al Consiliului Judetean Dolj, tuna si fulgera impotriva celor care nu au votat, considerandu-i vinovati de scorul mic obtinut de PDSR in Dolj.
Mischie cere autoritatilor locale sa nu mai ia in seama solicitarile celor care nu au stampila "votat" in buletin.
Tot in acea zi, ministrul Integrarii Europene, Hildegard Puwak, il acuza pe Traian Basescu de finantare a PD si a clientelei politice a pa