Probabil ca vom avea o remaniere guvernamentala. Ne-o spune Adrian Nastase, cel care, bine informat despre miscarile liberalilor, ne-a anuntat cu o zi inainte ca premierul nu va demisiona.
Stiam, desigur, ca PSD dispune de „cartite” in interiorul PNL, dar nu am crezut ca tocmai Calin Popescu-Tariceanu, cel care a respins cu fermitate colaborarea cu PSD pe parcursul campaniei, va ajunge sa ia o decizie de maxima importanta ce avantajeaza exact partidul pe care l-a combatut in campanie si a carui „mostenire” a promis s-o inlature.
Renuntarea la anticipate este un cadou nesperat oferit atat PSD, cat si partidelor mici din coalitia de guvernare, UDMR si PC - exact cele care joaca la doua capete.
Alegatorii Aliantei se vor intreba, probabil, mai devreme sau mai tarziu, cum se face ca, de cate ori voteaza cu PNL, se trezesc cu PSD topaind prin ograda? Ignorand, probabil dintr-un calcul gresit, consecintele actiunii sale, domnul Tariceanu a intrat in contradictie cu asteptarile propriului electorat.
Nu este singura contradictie pe care o constatam in aceste zile. Prim-ministrul a intrat in contradictie, daca nu chiar in conflict deschis, cu partenerul din Alianta, PD, si cu liderul necontestat al acesteia, Traian Basescu.
Actionand pe cont propriu si jucand in echipa cu Dan Voiculescu si Marko Bela, el s-a rupt de aliatii sai naturali, ramanand la mana unor lideri fara scrupule care-si urmaresc doar interesele proprii si tradeaza cu dezinvoltura.
Am putea spune chiar ca premierul a intrat in contradictie cu propriul interes politic pe termen lung. Declaratiile seci de loialitate fortata din partea lui Emil Boc anunta o distantare a PD fata de Tariceanu. Nici liberalii nu mai sunt convinsi in totalitate ca trebuie sa-l sustina.
Chiar daca adversarii sai nu vor reusi sa-l inlature acum de la con