Am intrat in a doua jumatate a verii, perioada in care producatorii de legume realizeaza recolte mari. In conditii normale, preturile legumelor ar fi trebuit sa fie in continua scadere. Dar, fiindca Am intrat in a doua jumatate a verii, perioada in care producatorii de legume realizeaza recolte mari. In conditii normale, preturile legumelor ar fi trebuit sa fie in continua scadere. Dar, fiindca malurile Siretului, Buzaului, Ramnicului, Oltului, Neajlovului, unde sunt bazinele mari producatoare de legume, au fost acoperite de ape, legumicultorii care au fost ocoliti de stihiile naturii profita de lipsa concurentei. Ei au dublat preturile la majoritatea zarzavaturilor. Preturile sunt de doua-trei ori mai mari fata de acum doua saptamani. La inceputul lunii iulie, rosiile se vindeau in pietele din Braila, Buzau, Slobozia si Calarasi cu 10.000-12.000 lei vechi/kg, iar acum au ajuns la 25.000-35.000 lei/kg. Castravetii de la 10.000 lei/kg au ajuns la 20.000-25.000 lei/kg, fasolea verde de la 6.000-7.000 lei/kg a ajuns la 14.000-17.000 lei/kg, ardeiul gras, de la 25.000 lei/kg a ajuns la 35.000-40.000 lei/kg. S-au scumpit cu 50-75 la suta verdeturile, fructele de sezon, ouale, dar si produsele lactate. Telemeaua de oaie, de la 75.000 lei/kg a sarit la 100.000 lei/kg. Si toate aceste scumpiri se petrec intr-o perioada in care gradinarii nu au mai avut cheltuieli pentru irigare si combaterea daunatorilor. Intrebati de ce vand atat de scump legumele, posesorii de tarabe, care dicteaza preturile in pietele agroalimentare, iti raspund in zeflemea: "Cumparati de la altii, care le vand mai ieftin". Si cum, vara, legumele constituie baza produselor folosite la prepararea mancarii in majoritatea familiilor, gospodinele nu au ce face si accepta preturile. Negustorii, in marea lor majoritate, au maini de doctori, cu palme fara bataturi si crapaturi de munca. E drept ca pe degete au "