Ce este osteoporoza?
Osteoporoza este o boala a scheletului, in cadrul careia oasele devin poroase, casante, ducand la anomalii structurale si la o porozitate excesiva a oaselor. Acestea devin astfel mai fragile si se rup mai usor. Osteoporoza poate evolua fara dureri, pana cand se produce prima fractura. Aceste fracturi au loc cel mai adesea la nivelul soldului, al coloanei vertebrale si al incheieturii mainii.
Care sunt cauzele osteoporozei?
Osteoporoza este provocata de un dezechilibru dintre celulele care construiesc osul si cele care il distrug, celule care sunt implicate in ciclul normal de formare si resorbtie a osului. Pierderea de masa osoasa devine atat de severa incat pana si activitatile cotidiene care solicita la nivel minim oasele pot cauza fracturarea acestora.
Cum poate aparea un astfel de dezechilibru?
Scaderea nivelului de estrogen in timpul menopauzei. Modul de viata si nutritia: fumatul, consumul excesiv de alcool, lipsa de exercitiu, greutatea scazuta a corpului, consumul scazut de calciu. Bolile si medicamentele utilizate in tratarea acestora: chimioterapia, tratamentul bolii tiroidiene, terapia cronica cu corticosteroizi, diabetul, boli renale cronice. Factori genetici.
Sunt genele responsabile de osteoporoza?
In prezent se intreprind studii de cercetare genetica in incercarea de a se identifica factorii genetici de risc asociati osteoporozei. Variatii ale oricarei gene implicate in formarea oaselor sau in metabolismul osos pot duce la un risc ridicat de aparitie a osteoporozei. Genele COL 1A1 si COL 1A2, localizate pe cromozomul 17, au rol in formarea colagenului, constituent important al osului. Vitamina D joaca un rol important in formarea oaselor. Disfunctia receptorului acestei vitamine are drept consecinta o densitate scazuta a oaselor la o varsta t