Vanzarile din ultima luna inregistrate la casele de licitatie din Bucuresti reflecta incontestabil o scadere vizibila comparativ cu acelea din lunile anterioare. Situatia, deloc alarmanta - perioada vacantelor de vara scoate de regula comertul din pulsul lui firesc! - nu-i lasa totusi indiferenti pe negustorii de arta. Cei mai multi spera insa in revigorarea fluxului vanzarilor in mai putin de doua luni.
Deocamdata, preferintele cumparatorilor se indreapta spre obiecte de argint si arta decorativa - piese rare, de colectie din secolele XIX sau XX. Cat priveste arta plastica, desi ofertele cuprind selectii de lucrari semnate de nume cunoscute ale artei interbelice sau postbelice, gusturile colectionarilor/negustorilor se opresc la Teodorescu Romanati, Constantin Jiquide, Ignat Bednarik, Ion Marinescu Valsan sau Ipolit Strambulescu, adjudecate la preturi convenabile pentru buzunarele lor - de la 400 (pentru acuarela) la 1.500 de euro (ulei). Genurile pentru care acestia opteaza sunt peisajul, portretul si natura statica.
Cel mai vandut pictor la casele de licitatie ramane insa Rudolf Schweitzer Cumpana (1886- 1975). Lucrarile sale - schite, desene, acuarele, uleiuri - sunt adjudecate la preturi cuprinse intre 200 si 11.900 de euro. Preturi aflate de multe ori sub valoarea autorului. In cadrul vanzarilor din 17 iulie de la o cunoscuta casa de licitatie, tabloul "Case taranesti" realizat in ulei pe carton,datat 1953, avand dimensiunile de 32 x 45 cm, s-a vandut cu pretul de 2.250 euro, de la 860 de euro - pret de pornire.
In topul ofertelor din licitatia de maine, la arta romaneasca se afla pictura "Natura statica" de Francisc Sirato (1877-1953), ulei pe carton, 49.5x39.5cm., evaluata la 20.000 lei noi, pret de pornire. "Dupa vanatoare" este titlul unei alte lucrari, semnata de un autor anonim, datata inc.sec.XIX, ulei pe panza, 129x96 cm, fara rama - c