Europarlamentarul Uniunii Crestin Sociale Bavareze, Markus Ferber, e un exemplu tipic pentru adversarii aderarii Romaniei in 2007. Sanctioneaza pe loc orice greseala, orice ezitare a autoritatilor. Parlamentul European nu mai poate interveni decat consultativ in procesul de aderare.
Acum, destinul Romaniei se joaca intre Bucuresti, Comisia Europeana si Consiliul format din liderii celor 25 de state membre UE. Acestia pot decide aplicarea clauzei de salvgardare, adica amanarea cu un an a aderarii. Iar atmosfera in unele din aceste state nu e tocmai favorabila Romaniei.
Predescu, Ninosu, Gaspar, Stanoiu-sotul si alti dinozauri pesedisti care pazesc Curtea Constitutionala nu fac decat sa le dea apa la moara adversarilor aderarii Romaniei. Va indoiti ca niste judecatori care par ca dorm si cand sunt treji pot cauza probleme asa de mari? Cititi acest interviu cu Markus Ferber si va veti convinge ca situatia e grava.
Rep. - In primavara erati foarte pesimist privind posibilitatea aderarii Romaniei in 2007 sau 2008, sugerati chiar ceva mai tarziu. Sunteti acum mai optimist?
Markus Ferber - Nu sunt mai optimist din moment ce avem decizia Curtii Constitutionale. Asta arata ca Romania nu va fi in stare sa indeplineasca toate criteriile de aderare.
Cred ca acum, dupa aceasta decizie a Curtii Constitutionale, 1 ianuarie 2007 este de nerelizat si sper ca, in urmatorul raport, Comisia sa propuna folosirea clauzei de salvgardare si atunci Consiliul European va decide.
Rep. - Dar, ca europarlamentar, nu mai puteti influenta acest proces.
Markus Ferber - Parlamentul european poate sa faca o rezolutie, si o vom face dupa raportul Comisiei. In cazul in care Comisia nu va cere ea aplicarea clauzei de salvgardare, eu voi incerca sa introduc o fraza prin care se cere Comisiei sa faca aceasta recomandare. Acesta e singur