Chirurgii germani de la Clinica de Chirurgie Robotizata din Munchen au reusit sa monteze un inel gastric unei femei care cantarea 120 kg, interventia realizandu-se pentru prima data in Europa in sistem ambulatoriu si cu ajutorul robotului.
Pacienta, in varsta de 40 de ani, suferea de obezitate, indicele de masa corporala (IMC) al femeii fiind de 65. Dupa 12 ore de la operatie, ea a putut parasi spitalul fara nici o problema, intrucat in urma interventiei a suferit doar traume minime. Echipa de chirurgi a fost condusa de prof. Ralf Senner, care a coordonat si prima interventie chirugicala robotica din Romania, impreuna cu echipa condusa de prof. Mihai Lucan, directorul Institutului de Chirurgie si Transplant Renal din Cluj.
TEHNICA. Folosirea tehnologiei robotizate in procesul chirurgical a permis atat efectuarea de incizii minuscule, cat si introducerea unui echipament chirurgical special in cavitatea abdominala. Dupa aproximativ doua ore, profesorul Senner a putut sa ataseze cu succes un inel gastric la intrarea in stomac. "Cand pacientul are o asemenea supraponderalitate, fiecare interventie chirurgicala prezinta un risc", a explicat Senner. Operatia de montare a unui inel gastric este o metoda eficienta pentru reducerea greutatii corporale. Chirurgii germani de la Clinica de Chirurgie Robotizata din Munchen au reusit sa monteze un inel gastric unei femei care cantarea 120 kg, interventia realizandu-se pentru prima data in Europa in sistem ambulatoriu si cu ajutorul robotului.
Pacienta, in varsta de 40 de ani, suferea de obezitate, indicele de masa corporala (IMC) al femeii fiind de 65. Dupa 12 ore de la operatie, ea a putut parasi spitalul fara nici o problema, intrucat in urma interventiei a suferit doar traume minime. Echipa de chirurgi a fost condusa de prof. Ralf Senner, care a coordonat si prima interventie chirugicala robotica din Romania,