Potrivit AON, statele unde riscurile sunt cele mai mari (gradul 5 pe o scara de 1 la 5) sunt Irakul (unde intre februarie 2004 si februarie 2005 au avut loc peste 2.900 de atacuri), Israelul, Arabia Saudita, Afganistanul, Pakistanul si India. In grupul tarilor cu risc ridicat (nivelul 4) a fost inclusa Rusia, alaturi de Filipine, Indonezia, Turcia si alte state africane.
Europa, pericol ridicat
Participarea la razboiul din Irak, dar si intensificarea activitatii extremistilor din comunitatile musulmane au determinat includerea tarilor Europei Occidentale in categoria statelor unde exista un risc ?ridicat? de producere a unui atentat (nivelul 3). In aceeasi categoria apar Statele Unite, Australia Egiptul, Polonia etc. Tarile unde riscurile sunt mici, potrivit AON, ar fi Canada, Mexicul si intreaga America de Sud.
In categoria tarilor ?sigure? apar Romania, Ungaria, Slovacia, Elvetia, tarile scandinave, republicile baltice, precum si state gen Coreea de Nord, Mongolia sau Belize, unde e greu de imaginat ca ar putea avea loc atacuri teroriste.
Ocoliti de Bin Laden
Oficialii Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) estimeaza ca, anul acesta, turistii care vor ajunge in Romania vor fi cu 10a mai multi decat in anii precedenti.
ANT a schimbat recent strategia de promovare a turismului si, in ciuda faptului ca s-au alocat mai putini bani decat anul trecut, doar trei milioane de euro, oficialii sunt optimisti si mizeaza pe interesul crescut al turistilor straini. Spre exemplu, pentru germani conteaza ca Romania este o destinatie ferita de atentate teroriste, dupa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant al agentiei internationale de turism TUI AG, Anja Braun.
La randul sau, Bruce Patterson, om de afaceri englez, mizeaza pe siguranta pe care o prezinta tara noastra si intentioneaza chiar sa-si schimbe domiciliul: ?Ac