Vara ne confruntam cu o explozie de bauturi care promit sa alunge pentru cateva clipe canicula. Ceaiul rece, corect preparat, chiar tine la distanta valul de caldura care ne invaluie corpul.
Romanii nu sunt obisnuiti cu ceaiul, mai degraba ar prefera o ceasca de cafea. Insa, cand vin caldurile, renunta la unele obiceiuri si isi prepara un ceai cu gheata. Unde mai pui ca aceasta bautura a intrat in moda. Amatorii de ceai au unde sa isi satisfaca pofta. Localurile care servesc ice tea preparat pe loc s-au inmultit o data cu venirea caniculei. Livia, barman la o cafenea din Capitala, ne-a spus ca in meniu sunt peste 60 de sortimente de ceai, dintre care 10 sunt retete de bauturi reci din plante.
Preferintele strainilor difera de cele ale romanilor. De obicei, turistii comanda ceaiuri energizante, cum ar fi Kashmir Tchai - o bautura pe baza de lapte si ceai negru indian. Bucurestenii insa, mai intotdeauna, aleg din meniu un ceai din fructe. "Cel mai solicitat este Apple Amaretto, el are o aroma foarte puternica", ne-a declarat Livia.
DE CALITATE. Pe langa baruri si cafenele, isi fac loc pe piata, incet, dar cu incredere, si ceainariile. Acestea sunt localuri in care nu se fumeaza, se asculta muzica buna si nu se bea decat licori pe baza de infuzie de plante. Ceaiul verde, negru, afumat, rooibos, ayurvedic stau la baza celor 200 de sortimente de bauturi reci si calde. Chiar si cel mai pretentios client poate gasi ceva pe gustul lui. Costela Celnicu, specialist in accesorii si bauturi din plante la o ceainarie din Bucuresti, ne-a explicat diferenta intre ceaiuri. "Cel ayurvedic este condimentat si e pe baza de radacini de copac, din acest motiv timpul de infuzare este mai mare. Fiind picant, este bun la raceala. Rooibosul are un efect calmant si se consuma cu lapte si cu miere. Ceaiul negru si cel verde nu sunt recomandate copiilor sau femeilor insarcinat