In ciuda randamentelor superioare inflatiei si a gradului mic de risc, micii investitori sunt reticenti la acest gen de plasamente
Administratorii fondurilor deschise de investitii s-au asteptat ca 2005 sa fie anul revenirii. Scaderea dobanzilor bancare pana la niveluri real negative, fluctuatiile mari ale pietei de capital si lipsa altor instrumente investitionale sunt numai cateva dintre argumentele care sustin optimismul in industria fondurilor.
Chiar daca revirimentul nu este pe masura asteptarilor, ceva a inceput sa totusi sa miste
Unda de soc a prabusirii Fondului National de Investitii a lasat urme adanci in industria fondurilor mutuale, increderea investitorilor in acest instrument de investitii nefiind refacuta nici pana acum.
Este firesc sa fie asa, in conditiile in care, prin natura lor, fondurile de investitii se adreseaza unui numar mare de persoane, care dispun de sume mici de bani, insuficiente pentru alte tipuri de investitii cu randamente ridicate.
Daca FNI avea, in momentul prabusirii, in jur de 300.000 de investitori, astazi numarul investitorilor in cele 19 fonduri existente pe piata se ridica la doar cateva zeci de mii.
Cu toate acestea, evolutiile din ultima perioada dau sperante deoarece in anul 2000 activele totale ale fondurilor deschise de investitii erau de numai 197 miliarde lei, iar patru ani mai tarziu acestea au ajuns la 2099,6 miliarde lei.
Pe primele trei luni ale acestui an, activele au crescut la 2556,1 miliarde lei. In prezent, industria fondurilor se afla in plin proces de consolidare a structurilor de portofoliu, obtinand o performanta de 5,1%, superioara atat ratei inflatiei, care a fost de 4,1%, cat si performantelor oferite de piata monetara.
Pe ultimele 12 luni, performanta medie a fost de 15,1% - 21,7% pe fondurile diversificat