Nu mai putin de 29 de proiecte Sapard au fost afectate de inundatile din Banat, dar pentru nici unul din acestea beneficiarii - consiliile locale - nu au incheiat polite de asigurare. Situatia se anunta si mai dramatica in Moldova.
Lovitura e cu atit mai grea, cu cit primariile au dobindit acesti bani la capatul multor corvezi birocratice, printre care, in dese cazuri, s-au numarat si imprumuturi bancare nascatoare de dobinzi.
Proiectele au fost finantate cu sume de pina la un milion de euro fiecare, in cadrul masurii 2.1, cea referitoare la infrastructura, considerata epuizata din primavara.
Daca pe etajul de intelegere al unor consilieri comunali sau al unui primar asigurarea poate parea un capriciu, e de neinteles cum din partea bancilor si a Agentiei Sapard ele au fost privite ca o optiune.
„Nici vorba de asigurare“
Inundatiile au produs in Moldova pagube semnificativ mai mari decit in Banat, iar angajatii Sapard din teritoriu evalueaza in aceste zile cite proiecte au fost afectate. „Nici nu poate fi vorba de vreun un proiect asigurat, pentru ca asta ar fi sporit birocratia.
Bani pentru reparatii ar putea veni, pe de o parte, din executarea garantiilor, dar numai acolo unde s-ar constata ca lucrarea a cazut din vina constructorului, iar nu a puhoiului“, ne-a declarat Calin Nutu, director comunicare in cadrul Agentiei.
Si Nutu, si Dacian Ciolos, consilier al ministrului Agriculturii, s-au aratat sceptici in legatura cu probabilitatea ca vreo firma de asigurari sa fie de acord sa incheie polite pentru „lucrarile statului“.
Pozitie ce tradeaza faptul ca insisi gestionarii fondurilor sint convinsi de calitatea slaba a lucrarilor, desi Agentia a promis ca va spori controalele de calitate, ba chiar va refuza plata pentru lucrari de mintuiala pe bani europeni.
Acord d