Co-presedinte al Coalitiei Internationale pentru Protectia Satelor Poloneze, Laureata a Premiului Goldman, fermiera in comuna Stryszow, Polonia.
"Romani, nu va luati dupa noi!"
Este limpede ca integrarea europeana a Romaniei nu mai poate fi evitata. Mai usor ar fi poate sa controlezi apele umflate ale Siretului, decat sa ocolesti directivele sosite in valuri de la Bruxelles. Iar daca aceasta e linia de urmat, cel putin sa fim informati in legatura cu ceea ce ne asteapta si sa incercam sa schimbam ce se mai poate schimba. Peste 50 de mari organizatii neguvernamentale din Europa, sustinute de Grupul Parlamentar al Verzilor din Parlamentul European, au declansat deja procesul de modificare al celui mai dureros si controversat capitol al managementului comunitar: Politica Agrara Comuna (Pac).
In numarul trecut al revistei, fermierul Miklos Kis din Ungaria ne-a vorbit despre consecintele dezastruoase asupra taranimii ungare ale aplicarii directivelor agrare de la Bruxelles. Astazi vorbim despre Polonia, o tara mult mai asemanatoare, din punct de vedere agricol, cu tara noastra. Polonia si-a negociat capitolul Agricultura la sange, in deplina transparenta, cu televiziunea publica de fata, folosind o armata de specialisti in economia agrara si in arta negocierii. Cine stie cum a purtat guvernul Nastase negocierile in numele Romaniei? Abia in anii ce vin ne va fi dat sa aflam. Un lucru e cert: daca si Polonia, intrata ca favorita in Ue, se plange de dezastrul ce ii ameninta pe tarani, e mai mult ca sigur ca Politica Agrara Comuna trebuie revizuita fundamental. Cu cele 2,2 milioane de tarani ai sai, din care 1,6 milioane ar trebui, conform Pac, sa paraseasca satele, Polonia experimenteaza deja dramatica disparitie a taranimii. Aceasta tara atat de mandra de istoria ei se afla la o cumpana a destinului, din care nu poate iesi decat prin lupta. Lupta