ACCESORII ISTORICE Are si barba traditia ei. Pe teritoriul Romaniei, in mod special. Pana au venit romanii care nu purtau barba. Purtau doar sabii scurte si late, cu care i-au batut pe daci. Apoi le-au luat femeile si s-au casatorit cu ele.
Traditia romaneasca impunea, la tinerete, absenta barbii, iar la batranete obligatia de a o purta. Era un simbol al societatii patriarhale. Asa cum se stie, toti patriarhii aveau barba. Si Mihai Viteazul avea, desi nu era patriarh. In zilele noastre, este un moft, un semn de cochetarie masculina. Asta nu inseamna ca nu este si utila. "Mi-am lasat barba pentru ca iarna imi tine de cald, iar vara imi tine de umbra", mi-a spus un confrate caruia tocmai ii cazuse podoaba capilara din crestet pe fata.
TACALIE. In limba romana, cuvantul "barba" are si o conotatie ciudata, inexistenta in alte limbi: "Uite asa o barba avea / Si uite asa o pieptana". Care va sa zica, cineva ne pune barbi, adica ne vinde gogosi, adica ne minte. Cu cat e barba mai mare, cu atat e gogoasa mai umflata! Pentru mincinosii mai moderati, s-a gasit solutia: barbisonul. I se mai spune si tacalie. Este un fel de simulacru de barba, cu rol strict decorativ si monden. Marii afemeiati ai generatiei pasoptiste, Alexandru Ioan Cuza si Mihail Kogalniceanu, au purtat asa ceva. Si nu le-a prins rau deloc. Trageau femeile la tacalia lor ca ursul la miere.
CAVALERII CROATI. Istoria civilizatiei si culturii a consemnat si "mutanti" ai barbii. Barba albastra, care in mod natural n-are cum sa creasca, a apartinut unui celebru personaj de basm care chiar asa se numea: Barba-Albastra. Insul si-a ucis toate sotiile, pentru ca nu se abtineau sa intre in camera interzisa. Astazi, in Romania, Barba-Albastra ar fi fost condamnat la burlacie pe viata. In sondajul CURS, femeile au dat verdictul: fara barba! Si fara cravata! In proportie de 75% nu vor sa auda de barbosi.