Tendinta de majorare a dobanzilor la titlurile de stat s-a mentinut si pe parcursul saptamanii trecute, chiar daca pe piata monetara interbancara s-a observat o evolutie inversa, dobanzile la un an scazand sub pragul de 9%.
Cea mai mare crestere a dobanzii au inregistrat-o bonurile cu scadenta la zece ani, care a urcat de la 7,5, in iunie, la 8%. Valoarea emisiunii a fost de 150 milioane lei, iar ofertele de cumparare s-au ridicat la 301 milioane lei, intreaga emisiune fiind subscrisa.
Dobanda pentru bonurile de stat cu scadenta la 5 ani a crescut de la 7,8 la 8%. Valoarea emisiunii a fost de 100 milioane lei, ofertele de cumparare ridicandu-se la 230,6 milioane lei. Emisiunea a fost subscrisa in intregime, insa cele mai multe bonuri au fost cumparate cu clientii bancilor, care s-au aratat multumiti de dobanda oferita.
Ministerul de Finante doreste sa se imprumute cu 850 milioane lei noi, bani necesari pentru refinantarea datoriei publice interne. Valoarea emisiunilor ar putea fi majorata sau micsorata in functie de necesitatile bugetului sau al dobanzilor solicitate.
Ultima licitatie va avea loc in 20 septembrie fiind vorba de o emisiune de bonuri cu scadenta la 91 de zile care va avea o valoare de 50 milioane de lei.
Pentru scadente pe termen mai lung, de pana la zece ani, Finantele vor lansa alte sase emisiuni de obligatiuni.
Se pare ca Finantele ar putea lansa pe pietele internationale de capital, in ultimul trimestru sau la inceputul lui 2006, o emisiune de bonduri in lei, in vederea finantarii deficitului bugetar, care potrivit ultimelor estimari nu va depasi 1% din PIB.
Inflatia anualizata se mentine la 10%. In ultima luna indicele preturilor de consum a avansat cu 0,3 puncte procentuale
Tendinta de majorare a dobanzilor la titlurile de stat s-a mentinut si pe parcursul saptamanii trecute, chiar daca pe piata mo