Saptamana trecuta, investitorii din piata la termen de la Sibiu au dat primele indicii referitoare la cursul monedei unice la sfarsitul anului.
Evolutia apreciativa a monedei nationale, care se apropie de noul prag psihologic de 3,55 lei, a avut drept efect tranzactionarea la inceputul saptamanii a raportului leu/euro cu scadenta decembrie la pretul de 3,5850 lei. Joi pretul a atins un maxim de 3,5995, pentru ca a doua zi el sa fie stabilit la 3,5949 lei.
Euro a avut o evolutie descrescatoare pentru scadenta septembrie. Dupa tranzactionarea la jumatatea lui iunie la un pret de 3,65 lei, euro a intrat pe o panta descendenta, la inceputul saptamanii trecute el fiind cotat la 3,5750 lei. Urmatoarele sedinte au adus noi scaderi, vineri fiind atins un minim de 3,5610 lei, valoare foarte apropiata de cursul oficial, semn ca investitorii mizeaza pe continuarea aprecierii leului.
Pana la inceputul acestei saptamani pretul futures al raportului leu/dolar cu scadenta septembrie a fost cuprins intre 2,9690 - 2,9980 lei. Evolutia paritatii euro/dolar si a cursului leu/euro au produs o scadere a preturilor futures, vineri dolarul coborand pana la 2,9399 lei.
Daca in cazul leului investitorii s-au aratat adeptii aprecierii acestuia, in schimb ei s-au dovedit nehotarati in ceea ce priveste evolutia paritatii euro/dolar pana la scadenta septembrie. Aceasta a fluctuat intr-un interval destul de larg, cuprins intre 1,1960, la inceputul saptamanii si 1,2199 dolari, valoarea atinsa joi, pentru ca vineri tranzactiile sa fie realizate intre 1,2081 si 1,2165 dolari.
Tranzactiile cu optiuni CALL indica pentru euro un maxim de 1,21 dolari, semn ca moneda verde va continua sa se aprecieze, pe fondul scaderii increderii in moneda unica.
Saptamana trecuta, investitorii din piata la termen de la Sibiu au dat primele indicii referitoare la cursul monedei unice