Federatia Generala a Sindicatelor (FGS) Familia, anunta ca au fost create premisele declansarii conflictului de interese la nivel de ramura de activitate - constructii, pentru expirarea contractului colectiv de munca, iar partenerii sociali au demarat procedura de inregistrare a acestui conflict.
Contractul colectiv de munca la nivel de ramura - constructii, a fost incheiat pentru un an, la 22 iulie 2004, iar in urma a cinci runde de negocieri intre sindicate si patronate, nu s-a ajuns la nici un consens cu privire la doua articole esentiale, referitoare la salarii, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Emilian Ciongaru, secretarul general al FGS Familia.
Revendicarile sindicale neacceptate de patronat sunt de natura salariala. Astfel, sindicalistii cer acordarea sporului de santier, conditiile de acordare a acestuia stabilindu-se prin contractele colective la nivel de unitate. Pe de alta parte, angajatii din constructii mai vor majorarea cu 20 la suta a salariului minim brut de baza pe ramura de constructii montaj. In prezent salariul minim este de 340 de lei (3.400.000 de lei vechi), iar cu o majorare de 20 de procente ar ajunge la 408 lei (4.080.000), pentru un program de 170 de ore pe luna, respectiv de 2,4 lei (24.000 de lei vechi) pe ora.
Ciongaru a adaugat ca salariatii din acest domeniu solicita si stabilirea coeficientilor minimi de ierarhizare, pentru muncitori, personal administrativ, personal de specialitate, precum si pentru cei cu studii superioare. Sindicalistii solicita ca acest coeficient sa fie cuprins intre 1 si 2 la suta din salariul de baza.
Reprezentantul FGS Familia a mai spus ca membrii federatiei nu vor sa ajunga la forma finala a conflicului de munca, adica la greva, pentru ca nu au nici un interes sa se opreasca activitatea in firmele de constructii. Acestia spera sa se ajunga la o forma comuna intre patrona