Afacerea gaterelor este una profitabila, mai ales in conditiile in care legislatia privind taierea si exploatarea masei lemnoase este neclara. Pretul lemnului prelucrat poate depasi pana la 10 milioane de lei/m3. Ciresul salbatic a disparut de mult din padurile de pe valea Tarnavei, lemnul acestui copac fiind cel mai scump.
Multi patroni de gatere au lucrat candva ca si padurari, dar s-au reprofilat. Numarul fabricilor ce se ocupa cu prelucrarea lemnului a crescut simtitor, iar procesul de privatizare atinge in unele cazuri domeniul penal. ZIARUL de Mures a "vizitat"gaterele situate in zona Balauseri-Sovata cu un vad forestier considerabil.
Anul 2000 a reprezentat perioada cea mai buna pentru afacerea cu gatere, dictata in mare masura si de legile lacunare, mai ales cele privind retrocedarile. In timp ce satenii bateau la usile primariei cu titlurile de proprietate sau pentru masurare de parcele, altii au profitat de situatie si s-au imbogatit.
Pentru inceput, mica afacere a gaterelor parea sa fie la indemna oricui. Investitia nu era foarte mare, iar materia prima, lemnul, era usor de exploatat. Tot dupa 2000 au inceput sa se formeaze si ocoalele particulare care, teoretic, doreau sa asigure o mai buna paza a padurilor.
Doar ca anii ulteriori ne-au convins ca, de fapt, formarea acestor asociatii particulare a restrans de fapt cercul vicios, in sensul ca legatura intre administratia locala, adica primar, viceprimar si unii consilieri, presedintele ocolului si proprietarii de gatere sau a micilor firme de prelucrare a lemnului s-a inchegat mai bine.
La fel si afacerile la marginea legii. In speta, influenta autoritatilor locale a crescut in aceasta ecuatie a exploatarilor.
Autorizatiile necesare functionarii gaterelor si avizele favo