Intr-un prim comentariu televizat, referitor la reevaluarea yuanului si renuntarea la raportarea lui la dolarul american, Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii Populare a Chinei, a precizat ca acesta a fost doar un prim pas pe calea unei mai ample si treptate reformari a regimului schimburilor valutare al Chinei.
Potrivit oficialului chinez, chiar si acest prim pas va avea un efect imediat asupra preturilor mult prea scazute ale marfurilor chineze la export, contestate de mai multa vreme de clientii americani, dar si de cei europeni. "Puterea de cumparare in China a crescut, yuanul este mai puternic, are mai mare valoare, iar efectele pozitive asupra economiei chineze vor fi cu mult mai mari decat cele negative", a subliniat Zhou Xiaochuan. Facand referiri concrete la efectele acestei masuri mult asteptate pe pietele mondiale, el a tinut sa atraga atentia ca, desi va opera unele corecturi, raportarea de acum incolo a yuanului la un"cos" de devize ale tarilor cu care China intretine intense relatii comerciale nu va avea, totusi, un efect prea mare asupra diminuarii deficitului din comertul SUA cu China, care in acest moment a ajuns la 162 milioane dolari americani. Zhou a subliniat, de asemenea, ca China a nu a reevaluat yuanul la presiuni externe, ci din dorinta de a promova stabilitatea si o crestere economica pe termen lung.
Ziarul "The China Business" releva sambata ca o propunere initiala de reevaluare cu 5 la suta a yuanului a fost respinsa de teama ca produsele chineze prea ieftine la import ar avea drept consecinta o deflatie si defavorizarea firmelor chineze. Oferind cifre oficiale concrete, ziarul amintit sustinea ca o reevaluare cu 5 la suta ar fi dus la diminuarea ritmului de crestere economica a Chinei cu 1,4 la suta. In plus, a mai explicat guvernatorul celei mai mari banci a Chinei, decizia de a raporta yuanul la alte devize a fost determinat