Printre solutiile pe care le ia in calcul Primaria Cluj-Napoca in ceea ce priveste ameliorarea crizei de locuinte din municipiu se numara si mansardarea blocurilor.
Angajatii institutiei practica, insa, un dublu discurs. Cu toate ca administratia locala a organizat, saptamana trecuta, o dezbatere publica pe aceasta tema in care isi aratau declarativ "sprijinul", cei care blocheaza proiectele de mansardare a blocurilor ale unor firme private sunt chiar reprezentantii institutiei.
Situatie "roz", dar in teorie
Ideea mansardarii blocurilor din Cluj-Napoca construite in perioada comunista nu este noua si ar avea avantaje evidente intr-un oras in care preturile pe piata imobiliara sunt mai mari ca cele din Bucuresti. Criza de locuinte ar putea fi ameliorata cel putin in parte, daca ne gandim ca la patru blocuri cu patru etaje mansardate, se mai castiga o suprafata locuibila egala cu cea a inca unui bloc.
De acest lucru par a fi constienti, cel putin declarativ, si reprezentantii municipalitatii, in frunte cu primarul Emil Boc. De altfel, acestia, impreuna cu firma "Velux" Romania, au organizat, saptamana trecuta, la sediul Primariei o dezbatere publica la care au participat, pe langa autoritatile locale, si arhitecti, reprezentanti ai asociatiilor de proprietari, precum si investitori.
Reprezentantii "Velux" (firma care comercializeaza ferestre de mansarda) au prezentat situatia "in roz".
Celor prezenti li s-au descris avantajele pe care le are o asemenea investitie: costuri scazute (se construiette pe structura deja existenta, se economiseste terenul) si beneficii indirecte (creste valoarea imobilului, se rezolva problema termoizolatiei, locatarii pot primi despagubiri sub diverse forme etc.).
Blocajul de la Prim