Clauza de salvgardare, care permite amanarea cu un an a aderarii Romaniei, este principala arma a Comisiei Europene. Surse din cadrul Comisiei sustin ca, probabil, nu vor recurge la aceasta arma in Raportul de monitorizare din 25 octombrie, deoarece ar fi "prematur" si "nedrept" pentru Romania.
In acelasi timp, cand va veni "timpul potrivit al evaluarii" (se pare ca va fi cu ocazia raportului din aprilie 2006), Romania si UE trebuie sa fie sigure ca aceasta va fi una "cat se poate de reala". De altfel, comisarul pentru extindere Olli Rehn a spus ca nu va ezita sa recomande aplicarea clauzei de salvgardare daca Romania nu-si indeplineste angajamentele.
In 2005 ar fi prea devreme, la sfarsitul lui 2006 - prea tarziu. O eventuala recomandare privind aplicarea clauzei de salvgardare ar putea fi facuta in prima jumatate a anului viitor. Daca situatia nu derapeaza la Bucuresti, abia in prima parte a lui 2006 se va decide practic data aderarii Romaniei la UE, 1 ianuarie 2007 sau 1 ianuarie 2008.
Este foarte posibil ca apropiatul raport de monitorizare, din 25 octombrie, nu va contine nici o referire la clauza ce permite UE amanarea aderarii efective a Romaniei cu un an, sustin mai multe surse bine informate din cadrul Comisiei Europene.
"Vrem sa dam Romaniei sanse reale"
Aparent, pare sa fie vorba de un ragaz dat unei noi administratii de la Bucuresti, care nu mai este dominata de fostii comunisti ca in trecut, sa realizeze reformele intr-un dialog cu o noua Comisie, care nici ea nu mai acorda favoritisme politice, asa cum a facut-o sub tandemul Prodi-Verheugen. "Chiar vrem sa fim corecti cu Romania. La sfarsitul lui 2004 s-au petrecut doua lucruri importante.
S-a schimbat situatia politica in Romania, si nici presedintele, nici guvernul nu mai sunt in mainile social-democratilor sau fostilor comunisti.