Monedele si bancnotele euro par sa fi fost in general acceptate de tarile in care acesta a inlocuit, in 2002, monedele nationale, cum ar fi francul, peseta sau marca, constata intr-un comentariu cotidianul britanic "The Guardian". Desi multi dintre cetatenii europeni si-au manifestat nemultumirea fata de "rotunjirea", de fapt majorarea preturilor o data cu adoptarea euro, pana la urma s-au obisnuit cu el. Asa sa fie oare? se intreaba autorul comentariului.
Din momentul in care la referendumurile din Franta si Olanda s-a spus NU Constitutiei Europene, iar disputa referitoare la bugetul UE a luat in ultimele luni o amploare fara precedent, sentimentul de acceptare a inceput sa dispara, discutandu-se tot mai mult atat despre utilitatea iesirii, dar si a intrarii in sistemul monetar unic european, cum este cazul noilor membri ai Uniunii, din estul Europei, care vor adopta euro in intervalul 2007-2010, daca vor indeplini criteriile cerute.
Abandonarea euro ramane inca posibila
A fost relativ usor sa fie respins apelul la iesirea din zona euro lansat de Roberto Maroni, ministrul italian pentru probleme sociale si membru al Ligii separatiste a Nordului, dupa referendumurile de luna trecuta din Olanda si Franta, desi remarcile sale au provocat emotii pe pietele de capital din intreaga lume si au oferit euroscepticilor britanici noi argumente. Banca Centrala Europeana, "gardianul" ratelor dobanzii si, in final, al monedei euro, s-a mentinut pe pozitie si a respins discutiile pe tema iesirii din zona euro, pe care le-a catalogat drept "absurde". Directorul Bancii Frantei, Christian Noyer, care face parte si din Consiliul de Administratie al Bancii Centrale Europene, a surprins, insa, recent, pietele financiare printr-o declaratie in care a admis posibilitatea ca o tara sa renunte la moneda unica europeana, "in conditiile in care fiecare membru a