Asigurarile private de sanatate prind destul de greu in Romania. In ciuda faptului ca starea sistemului de stat este jalnica, romanii prefera in continuare sa apeleze la aceste servicii, in ideea ca fac economie sau pur si simplu pentru ca nu sunt informati. In plus, legea care reglementeaza acest domeniu inca nu se poate aplica
De la 1 ianuarie 2005 ar fi trebuit sa intre in vigoare Legea asigurarilor private de sanatate. Conditia era sa fie emise normele metodologice care sa cuprinda pachetul de baza de servicii care vor fi oferite de sistemul sanitar de stat, in functie de care firmele de asigurari de sanatate, alaturi de partenerii din sistemul privat de sanatate, sa ofere servicii suplimentare.
Problema este ca Ministerul Sanatatii, alaturi de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, nu a reusit nici pana in prezent sa stabileasca pachetul de servicii de baza si este de asteptat ca acest lucru sa se intample abia anul viitor. “Ministerul Sanatatii nu se grabeste sa anunte pachetul de servicii de baza pentru persoanele care contribuie la fondul de asigurari de stat.
In schimb, apar tot felul de limitari pentru pacientii care apeleaza la sistemul sanitar de stat. De exemplu, a fost limitat numarul de examinari in cazul gravidelor, pacientii sunt trimisi sa cumpere diverse medicamente si materiale de care duc lipsa spitalele, o mare parte din analize se fac pe bani etc.
E si asta un mod de a ajunge la un pachet de servicii de baza fara a anunta asta in mod explicit”, spune Gabriel Ionescu, director general al Medicover, firma internationala ce ofera servicii medicale in sistem privat si care lucreaza in parteneriat cu Aviva.
Pana in prezent, pe piata asigurarilor private de sanatate activeaza doar trei companii: Aviva, Interamerican si Omniasig Addenda, urmand ca in curand sa li se alature si Allianz }iria