Ultima sedinta a Consiliului de Administratie a BNR a hotarat reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu scadenta mai mica de doi ani de la 18 la suta la 16 la suta. Veste aparent imbucuratoare pentru banci. Aceasta masura ar trebui la randul sau sa aiba si efecte directe asupra dobanzilor din piata. In mod normal, o astfel de decizie ar trebui sa genereze o scadere a dobanzilor active (la credite) in lei. Pana acum, doar creditele ipotecare au beneficiat de doba
Ultima sedinta a Consiliului de Administratie a BNR a hotarat reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu scadenta mai mica de doi ani de la 18 la suta la 16 la suta. Veste aparent imbucuratoare pentru banci.
Aceasta masura ar trebui la randul sau sa aiba si efecte directe asupra dobanzilor din piata. In mod normal, o astfel de decizie ar trebui sa genereze o scadere a dobanzilor active (la credite) in lei. Pana acum, doar creditele ipotecare au beneficiat de dobanzi sub 20%.
Saptamana trecuta, Banca Transilvania a operat o reducere importanta a dobanzilor active pe intregul palier de credite. Astfel, daca dobanda creditelor ipotecare a fost scazuta la 11% si a creditelor auto la 12,5%, dobanzile la creditele de consum au ajuns la 15%-16%. Dobanzi similare pentru creditele de consum au si Banca tiriac, si BCR. Ar fi intr-adevar momentul ca dobanzile la toate creditele in lei sa coboare sub 20%.
Cu toate acestea, bancherii sunt sceptici in fata ideii instaurarii unui trend general de scadere a dobanzilor la creditele in lei. Chiar daca acum trei - patru luni dobanzile la depozitele in lei ale populatiei au cunoscut o scadere drastica, fapt care reclama si un ecou pe piata creditelor in lei, micsorarea dobanzilor la credite mai are de ast